[ Pobierz całość w formacie PDF ]
pozostałe składniki. Gotuj na
małym ogniu mieszając 10_#15 min.
Jeśli woda się wchłonie, dolej
trochę więcej. U%7łyj jako sos do
couscous. Porcja na 2_#3 osoby.
Pieczone warzywa -
czas przygotowania 45 min.
1 filiżanka pokrojonej
marchewki, 2 filiżanki
pokrojonych ziemniaków lub
kalafiora, 1 filiżanka drobnej
fasolki, 1 cukinia pokrojona, 2
filiżanki poszatkowanej kapusty,
1/4 filiżanki masła, 3 łyżki
posiekanej natki pietruszki,
1/4 łyżeczki sosu sojowego, 1/2
łyżeczki soli, pieprz do smaku.
Ogrzej piekarnik. Umieść
warzywa w naczyniu do zapiekania
z pokrywą. Skrop masłem. Posyp
przyprawami. Przykryj i umieść w
piekarniku na 35_#40 min.
Porcja na 4 osoby.
Dwudziesty pierwszy dzień -
niedziela
Zniadanie
Zwieży sok i sałatka owocowa
lub sałatka jagodowa
LOdy arbuzowe.
Obiad
Zwieże owoce lub sok z marchwi
Oqutille (patrz siódmy dzień)
lub Tabouli i sałatka
energetyczna (patrz pierwszy
dzień).
KOlacja
KOktail warzywny
Kulebiak z kapustą lub filety
rybne (patrz dwunasty dzień)
Warzywa w sosie cytrynowym
Ogórki z koperkiem (patrz
dwunasty dzień) lub sałatka
babci (patrz siedemnasty dzień).
Sałatka jagodowa -
czas przygotowania 10 min.
1/2 melona lub 1/4
pokrojonego arbuza, 2 pokrojone
brzoskwinie, 1 filiżanka jagód,
1 pokrojony banan.
Wymieszaj składniki w
salaterce. Możesz polać dowolnym
sokiem owocowym lub lodami
arbuzowymi.
LOdy arbuzowe -
czas przygotowania 3 min.
1/2 arbuza lub melona
pokrojonego w kostkę i
zamrożonego.
Wrzuć do miksera i zmiksuj na
krem.
Tabouli -
czas przygotowania 45 min.
1 filiżanka kaszy gryczanej,
1/2_#2 filiżanki wody, 1/2
filiżanki posiekanej natki
pietruszki, 1/2 łyżki
posiekanych porów, 2 łyżeczki
mięty, 2 łyżki oliwy, 2 łyżeczki
soku z cytryny, 1/2 łyżeczki
soli, pieprz do smaku, 1 pomidor
pokrojony w cząstki.
Ugotuj kaszę na sypko, po
ostudzeniu dodaj przyprawy,
pozostałe składniki i dobrze
wymieszaj.
Porcja na 3_#4 osoby.
Kulebiak z kapustą -
czas przygotowania 1 godz. 45
min.
Nadzienie:
1 łyżka masła, 4 filiżanki
drobno poszatkowanej kapusty, 2
filiżanki pokrojonego szpinaku,
1 łyżka rodzynek
(niekoniecznie), 1 mała cebula
pokrojona w plasterki, 2 pory
pokrojone, 2 łyżki usiekanego
koperku, 2 łyżki usiekanej natki
pietruszki, 1/2 łyżeczki soli.
Roztop masło w garnku. Dodaj
kapustę, szpinak, rodzynki,
cebulę i pory. Chwilę podduś.
Dodaj przyprawy, wymieszaj.
Odstaw.
1 łyżka masła, 307dkg
pokrojonych grzybów, 1 łyżeczka
soku z cytryny.
Roztop masło na patelni, dodaj
grzyby, duś do miękkości. Skrop
cytryną, dodaj do kapusty,
dobrze wymieszaj.
Przygotuj ciasto jak na
strucel. Posmaruj masłem, posyp
grzankami z razowego chleba.
Rozłóż nadzienie i zawiń jak
roladę. Posmaruj z wierzchu
roztopionym masłem. PIecz do
zrumienienia w gorącym
piekarniku około 30 min.
Porcja na 3_#4 osoby.
Warzywa w sosie cytrynowym -
czas przygotowania 20 min.
4_#6 marchwi pokrojonych w
kostki, 1 cukinia pokrojona w
kostkę, 2 łyżki roztopionego
masła, 2 łyżeczki soku z
cytryny.
Ugotowane warzywa polej masłem
zmieszanym z sokiem cytryny.
Wymieszaj.
Porcja na 3_#4 osoby.
Dwudziesty drugi dzień -
poniedziałek
Dzień owocowy
Zniadanie
Sok ze świeżych owoców.
Obiad
Zwieże owoce i sałatka owocowa
LOdy arbuzowe (patrz
dwudziesty pierwszy dzień).
Kolacja
Zwieże owoce.
Dwudziesty trzeci dzień -
wtorek
Obiad
Owoce lub sok z marchwi
Orzechy i ogórki (patrz
czwarty dzień)
Burrito.
Kolacja
Koktail ze świeżych warzyw
Bolito MIsto lub gotowany
kabaczek i sałatka cesarska
(patrz czwarty dzień)
Sałatka z kukurydzy.
Burrito -
czas przygotowania 15 min.
1 duże avocado, 1 duży pomidor
pokrojony w kostkę, 1 pokrojony
ogórek, 1 łyżka posiekanej
cebuli, 1_#2 filiżanki groszku
lub kiełków, 1 łyżeczka
musztardy, 1 łyżka soku z
cytryny, 1 główka sałaty umytej
i osuszonej.
Ugnieć miąższ avocado
widelcem, dodaj pozostałe
składniki, dokładnie wymieszaj.
Kładz łyżką masę na liść sałaty
i zawijaj jak roladę.
Porcja na 2 osoby.
Bollito MIsto -
czas przygotowania 40 min.
3_#4 buraki, 4 ziemniaki, 4
marchewki, 3 duże brokuły lub
kalafior, 1/2 główki kapusty
pokrojonej w kawałki, 1 cukinia
lub inne warzywa w dowolnej
kombinacji, 1/4 filiżanki
roztopionego masła lub sos
ziołowy, sok z cytryny do smaku.
Ugotuj buraki, ziemniaki i
marchewki. Obierz ze skórek.
Pokrój w kostkę. Ugotuj
pozostałe warzywa. Ułóż na
półmisku: zielone warzywa w
śRodku, a buraki, ziemniaki i
marchewki dookoła. Polej masłem
z cytryną lub sosem ziołowym.
Porcja na 3_#4 osoby.
Sos ziołowy -
czas przygotowania 7 min.
1/4 filiżanki masła, 1 cebulka
drobno posiekana, 1 łyżeczka
musztardy, 1 łyżka tymianku, 1
łyżka szczypiorku lub trybulki,
1 łyżka natki pietruszki, 1/2
łyżeczki soli.
Rozpuść masło. Dodaj cebulkę,
podsmaż. Dodaj pozostałe
składniki. Można zmiksować.
Sałatka z kukurydzy -
czas przygotowania 20 min.
1 łyżka oleju, 1/2 filiżanki
drobno posiekanej cebuli, 1/2
filiżanki czerwonej papryki, 1/2
filiżanki zielonej papryki, 1/2
łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki
oregano (lebiodka), 1/4 łyżeczki
kurkumy (przyprawy chińskiej), 4
filiżanki ugotowanej kukurydzy,
1/2 filiżanki pokrojonych
oliwek, 1/2 filiżanki majonezu,
3/4 łyżeczki soli, 2 łyżki natki
pietruszki lub koperku.
Ogrzej olej na patelni.
Podsmaż cebulę i paprykę. Dodaj
przyprawy. W dużej salaterce
wymieszaj z pozostałymi
składnikami.
Porcja na 3 osoby.
Dwudziesty czwarty dzień -
śRoda
Obiad
Owoce lub sok z marchwi
Sałatka energetyczna (patrz
pierwszy dzień)
Pasztecik nowojorski (patrz
trzeci dzień).
Kolacja
KOktail ze świeżych warzyw
KUrczak z czosnkiem (patrz
osiemnasty dzień) lub cukinia z
groszkiem
Sałatka selerowa lub sałata
francuska (patrz pierwszy dzień)
Brokuły z sosem cytrynowym.
Cukinia z groszkiem -
czas przygotowania 40 min.
1/2 kabaczka, 1 cukinia, 1 duża
marchew, 2 filiżanki groszku lub
drobnej fasolki, 2 łyżki masła,
1/2 łyżeczki soli.
Ugotuj warzywa do miękkości,
pokrój w kawałki. Dodaj groszek,
masło i przyprawy.
Porcja na 2 osoby.
Sałatka selerowa -
czas przygotowania 25 min.
1 seler, 2 łyżki soku z
cytryny, 1/2 filiżanki majonezu,
2 łyżeczki musztardy.
Ugotuj seler, pokrój w kostkę.
Zmieszaj z sokiem
majonezowo_musztardowym.
Brokuły z sosem cytrynowym -
czas przygotowania 15 min.
3_#4 brokuły lub kalafior, 2
łyżki masła, 2 łyżeczki soku z
cytryny.
Ugotowane i pokrojone brokuły
lub kalafior polej roztopionym
masłem zmieszanym z sokiem z
cytryny.
Dwudziesty piąty dzień -
czwartek
Obiad
Owoce lub sok z marchwi
Nadziewany sandwicz (patrz
dwunasty dzień)
Sałatka energetyczna (patrz
pierwszy dzień).
KOlacja
KOktail warzywny
Złota zupa ziemniaczana lub
zupa marchwiowa (patrz piętnasty
dzień)
Grzyby z cukinią
Ogórki z koperkiem (patrz
dwunasty dzień).
Złota zupa ziemniaczana
- czas przygotowania 30 min.
2 łyżki masła, 1 łyżeczka
oleju, 1 ząbek zmiażdżonego
czosnku, 1 duża pokrojona
cebula, 2 filiżanki pokrojonego
selera, 5 ziemniaków pokrojonych
w kostkę, 1/2 pokrojonego
kabaczka, 1 kostka bulionu, 1
łyżeczka tymianku, 1/4 łyżeczki
cząbru lub draganku, 1/2
łyżeczki szałwi, sól i pieprz do
smaku, 7_#8 filiżanek wody.
W dużym garnku ogrzej masło z
olejem. Dodaj czosnek, cebulę,
seler i podsmaż. Dodaj pozostałe
składniki i wodę. Gotuj na małym
ogniu pod przykryciem około 20
min. Zmiksuj lub przetrzyj przez
sito.
Porcja na 3_#4 osoby.
Grzyby z cukinią po chińsku -
czas przygotowania 45 min.
2 filiżanki suszonych grzybów,
2 filiżanki bulionu, 1 cebula, 4
filiżanki cukinii pokrojonej w
kostkę, 1 łyżka oleju.
Jeśli grzyby są suszone, namocz
na 30 min. w bulionie. Usmaż po
odcedzeniu z cebulą. Ugotuj
cukinię.
Przyprawa:
1 zmiażdżony ząbek czosnku, 1
łyżeczka imbiru, 1 łyżeczka
oleju.
ZMieszaj składniki w filiżance
i odstaw pod przykryciem.
Przygotuj sos:
1 filiżanka bulionu po
odcedzeniu grzybów, 2 łyżki sosu
sojowego, 1 łyżeczka miodu, 1
[ Pobierz całość w formacie PDF ]